Waar komt de naam Efteling vandaan?

De Efteling is een van de bekendste en meest geliefde attractieparken van Nederland. Het park trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit binnen- en buitenland. Maar waar komt de naam Efteling eigenlijk vandaan? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van het park en ontdekken we de oorsprong van de naam.

Waar komt de naam efteling vandaan

De geschiedenis van de Efteling

De Efteling opende haar deuren op 31 mei 1952. Het park begon als een sprookjesbos met tien sprookjes, ontworpen door Anton Pieck en Peter Reijnders. Het idee voor het park ontstond bij de burgemeester van Kaatsheuvel, die vond dat er in de omgeving te weinig vertier was voor kinderen. Het sprookjesbos bleek een groot succes en al snel werden er meer attracties toegevoegd.

In de jaren ’70 en ’80 groeide de Efteling uit tot een volwaardig attractiepark, met onder andere de Python, de Fata Morgana en de Droomvlucht. Het park bleef zich vernieuwen en uitbreiden, met als hoogtepunt de opening van de Baron 1898 in 2015.

De oorsprong van de naam Efteling

Maar waar komt de naam Efteling eigenlijk vandaan? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Er zijn verschillende theorieën over de herkomst van de naam.

Theorie 1: Efteling als verbastering van ‘efteling’

Een veelgehoorde theorie is dat de naam Efteling een verbastering is van het woord ‘efteling’. Een efteling is een oud woord voor een moeras of drassig gebied. Het gebied waar de Efteling zich bevindt, was vroeger inderdaad een moerassig gebied. Het zou dus goed kunnen dat de naam Efteling hier zijn oorsprong vindt.

Theorie 2: Efteling als afgeleide van ‘eft’

Een andere theorie is dat de naam Efteling afgeleid is van het woord ‘eft’. Een eft is een salamanderachtig diertje dat vroeger veel voorkwam in Nederland. Het diertje heeft een opvallende felgroene kleur, die ook terugkomt in het logo van de Efteling. Het zou dus kunnen dat de naam Efteling verwijst naar de kleurrijke en opvallende attracties in het park.

Theorie 3: Efteling als samenvoeging van ‘elf’ en ’teling’

Een derde theorie is dat de naam Efteling een samenvoeging is van de woorden ‘elf’ en ’teling’. Een elf is een mythologisch wezen dat vaak voorkomt in sprookjes en verhalen. Het sprookjesbos was immers de eerste attractie van de Efteling. ‘Teling’ zou dan weer kunnen verwijzen naar het tellen van de sprookjes in het bos.

Conclusie

Hoewel er verschillende theorieën zijn over de herkomst van de naam Efteling, is er geen eenduidig antwoord. Het is goed mogelijk dat de naam een combinatie is van verschillende elementen, zoals de moerassige omgeving, de kleurrijke attracties en de sprookjesachtige sfeer. Wat de oorsprong van de naam ook is, de Efteling blijft een magisch en geliefd park dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

Krijg je geen genoeg van de Efteling? Lees dan ook eens het artikel over Efteling Kerstvakantie: Een Magische Beleving voor Jong en Oud.

Plaats een reactie