Tekeningen Efteling: Een kijkje achter de schermen

De Efteling is een van de meest populaire attractieparken van Nederland en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Naast de vele attracties en shows, zijn er ook talloze tekeningen te vinden in het park. Deze tekeningen zijn niet alleen ter decoratie, maar spelen ook een belangrijke rol in het ontwerpproces van de attracties en het park als geheel. In dit artikel nemen we een kijkje achter de schermen van de tekeningen in de Efteling.

Tekeningen efteling

De geschiedenis van tekeningen in de Efteling

De Efteling opende haar deuren in 1952 en sindsdien zijn er talloze tekeningen gemaakt voor het park. In de beginjaren werden de tekeningen voornamelijk gebruikt om de attracties en decors te ontwerpen. Zo werden er bijvoorbeeld tekeningen gemaakt van de verschillende sprookjesfiguren die in het Sprookjesbos te vinden zijn.

In de jaren ’80 en ’90 werden de tekeningen steeds belangrijker voor de marketing van het park. Er werden bijvoorbeeld tekeningen gemaakt voor de plattegronden van het park en voor de posters en flyers van de verschillende attracties en shows.

Tegenwoordig spelen tekeningen nog steeds een belangrijke rol in het ontwerpproces van de Efteling. Er worden bijvoorbeeld tekeningen gemaakt voor de nieuwe attracties en voor de uitbreidingen van het park.

De verschillende soorten tekeningen in de Efteling

Er zijn verschillende soorten tekeningen te vinden in de Efteling. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

Concepttekeningen

Concepttekeningen worden gemaakt in de beginfase van het ontwerpproces. Hierop worden de idee├źn voor een nieuwe attractie of uitbreiding van het park uitgewerkt. De tekeningen zijn vaak nog niet gedetailleerd en dienen vooral als inspiratie voor de verdere ontwikkeling van het project.

Ontwerptekeningen

Ontwerptekeningen worden gemaakt als het concept voor een nieuwe attractie of uitbreiding van het park is uitgewerkt. Op deze tekeningen worden de details van de attractie of het decor vastgelegd. Zo worden bijvoorbeeld de afmetingen en materialen van de verschillende onderdelen vastgelegd.

Decoratietekeningen

Decoratietekeningen worden gemaakt voor de decoratie van de attracties en het park als geheel. Hierop worden bijvoorbeeld de kleuren en patronen van de verschillende onderdelen vastgelegd. Ook worden er vaak tekeningen gemaakt van de sprookjesfiguren die in het Sprookjesbos te vinden zijn.

Marketingtekeningen

Marketingtekeningen worden gemaakt voor de promotie van het park. Hierop worden bijvoorbeeld de verschillende attracties en shows afgebeeld. Ook worden er vaak tekeningen gemaakt voor de plattegronden van het park en voor de posters en flyers van de verschillende attracties en shows.

Hoe worden de tekeningen gemaakt?

De tekeningen in de Efteling worden gemaakt door een team van ontwerpers en tekenaars. Zij werken nauw samen met de andere afdelingen van het park, zoals de technische dienst en de marketingafdeling.

De tekeningen worden meestal met de hand gemaakt, maar er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van digitale tekenprogramma’s. Hiermee kunnen de tekeningen sneller en makkelijker worden aangepast en gedeeld met andere afdelingen van het park.

De rol van tekeningen in de Efteling

De tekeningen spelen een belangrijke rol in het ontwerpproces van de Efteling. Ze dienen als inspiratie en leidraad voor de verdere ontwikkeling van de attracties en het park als geheel. Ook zijn de tekeningen belangrijk voor de marketing van het park. Ze worden gebruikt voor de plattegronden van het park en voor de posters en flyers van de verschillende attracties en shows.

Maar de tekeningen hebben ook een belangrijke rol voor de bezoekers van het park. Ze dragen bij aan de sfeer en beleving van het park en maken de verschillende attracties en decors nog magischer en betoverender.

Conclusie

De tekeningen in de Efteling zijn niet alleen ter decoratie, maar spelen ook een belangrijke rol in het ontwerpproces van de attracties en het park als geheel. Er zijn verschillende soorten tekeningen te vinden in het park, zoals concepttekeningen, ontwerptekeningen, decoratietekeningen en marketingtekeningen. De tekeningen worden meestal met de hand gemaakt, maar er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van digitale tekenprogramma’s. De tekeningen dragen bij aan de sfeer en beleving van het park en maken de verschillende attracties en decors nog magischer en betoverender.

Krijg je geen genoeg van de Efteling? Lees dan ook eens het artikel over Efteling Bosrijk Dorpshuys 8 personen.

Plaats een reactie