De Efteling is een van de bekendste en meest geliefde attractieparken van Nederland. Het park is in de loop der jaren flink gegroeid en veranderd, maar de magie is altijd hetzelfde gebleven. Een interessant aspect van de geschiedenis van de Efteling is de ontwikkeling van de plattegrond. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de tijd en laten we zien hoe de oude plattegrond van de Efteling eruitzag.
De eerste plattegrond van de Efteling
De Efteling opende haar deuren in 1952. In die tijd was het park nog niet zo groot als nu en waren er slechts een paar attracties. De eerste plattegrond van de Efteling was dan ook vrij eenvoudig. Het was een handgetekende kaart waarop de verschillende attracties waren aangegeven. De plattegrond was vooral bedoeld om bezoekers te helpen hun weg te vinden in het park.
Op de eerste plattegrond van de Efteling waren onder andere de volgende attracties te vinden:
- Het Sprookjesbos
- De Stoomcarrousel
- Het Kinderspoor
- De Zweefmolen
De plattegrond was nog niet zo gedetailleerd als de plattegronden die we tegenwoordig kennen. Er stonden geen afstanden op aangegeven en er was geen schaalverdeling. Toch was de plattegrond een handig hulpmiddel voor bezoekers die voor het eerst naar de Efteling kwamen.
De plattegrond in de jaren ’60 en ’70
In de jaren ’60 en ’70 groeide de Efteling gestaag. Er werden nieuwe attracties gebouwd en het park werd steeds groter. De plattegrond moest daarom ook worden aangepast. De handgetekende kaart van de jaren ’50 werd vervangen door een gedrukte plattegrond.
Op de plattegrond van de jaren ’60 en ’70 waren onder andere de volgende attracties te vinden:
- Het Sprookjesbos
- De Stoomcarrousel
- Het Kinderspoor
- De Zweefmolen
- De Python
- Het Spookslot
- De Piraña
De plattegrond was nu veel gedetailleerder dan de eerste plattegrond. Er stonden afstanden op aangegeven en er was een schaalverdeling. Ook waren er nu verschillende gebieden op de plattegrond te zien, zoals het Marerijk en het Ruigrijk. De plattegrond was een handig hulpmiddel geworden voor bezoekers die het park wilden verkennen.
De plattegrond in de jaren ’80 en ’90
In de jaren ’80 en ’90 groeide de Efteling nog verder. Er werden nieuwe attracties gebouwd en het park kreeg steeds meer bezoekers. De plattegrond moest daarom opnieuw worden aangepast. De gedrukte plattegrond van de jaren ’60 en ’70 werd vervangen door een kleurrijke plattegrond met foto’s van de attracties.
Op de plattegrond van de jaren ’80 en ’90 waren onder andere de volgende attracties te vinden:
- Het Sprookjesbos
- De Stoomcarrousel
- Het Kinderspoor
- De Python
- Het Spookslot
- De Piraña
- Fata Morgana
- Carnaval Festival
- Villa Volta
De plattegrond was nu nog gedetailleerder dan de vorige plattegrond. Er waren meer gebieden op de plattegrond te zien en er stonden nog meer attracties op aangegeven. Ook waren er nu verschillende restaurants en winkels op de plattegrond te vinden. De plattegrond was een handig hulpmiddel geworden voor bezoekers die het park wilden verkennen en op zoek waren naar een plek om te eten of te winkelen.
De plattegrond van nu
De Efteling is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste attractieparken van Europa. Er zijn meer dan 40 attracties en er komen jaarlijks miljoenen bezoekers naar het park. De plattegrond van de Efteling is daarom nog gedetailleerder geworden.
Op de plattegrond van nu zijn onder andere de volgende attracties te vinden:
- Het Sprookjesbos
- De Stoomcarrousel
- Het Kinderspoor
- De Python
- Het Spookslot
- De Piraña
- Fata Morgana
- Carnaval Festival
- Villa Volta
- Baron 1898
- Joris en de Draak
- Symbolica
De plattegrond is nu nog gedetailleerder dan de vorige plattegrond. Er zijn nog meer gebieden op de plattegrond te zien en er staan nog meer attracties op aangegeven. Ook zijn er nu verschillende shows en evenementen op de plattegrond te vinden. De plattegrond is een onmisbaar hulpmiddel geworden voor bezoekers die het park willen verkennen.
Conclusie
De plattegrond van de Efteling is in de loop der jaren flink veranderd. Van een eenvoudige handgetekende kaart in de jaren ’50 tot een gedetailleerde plattegrond met foto’s van de attracties in de jaren ’80 en ’90. Tegenwoordig is de plattegrond nog gedetailleerder en onmisbaar voor bezoekers die het park willen verkennen. De oude plattegronden van de Efteling zijn een interessant stukje geschiedenis en laten zien hoe het park in de loop der jaren is gegroeid en veranderd.
Krijg je geen genoeg van de Efteling? Lees dan ook eens het artikel over Loeki de Leeuw Efteling: Een Nostalgische Reis Down Memory Lane.