Oude ingang Efteling: een stukje nostalgie

De Efteling is een van de bekendste en meest geliefde attractieparken van Nederland. Het park heeft door de jaren heen veel veranderingen ondergaan, maar er zijn nog steeds elementen die herinneren aan de begintijd van het park. Een van die elementen is de oude ingang van de Efteling.

Oude ingang efteling

De geschiedenis van de oude ingang

De oude ingang van de Efteling stamt uit de beginjaren van het park. In 1952 opende de Efteling haar deuren als sprookjesbos, met een oppervlakte van slechts 10 hectare. De ingang van het park was destijds gelegen aan de noordzijde van het park, aan de Horst. Bezoekers kwamen binnen via een poort met daarboven een bord met de tekst ‘Sprookjesbos’.

In de jaren die volgden, groeide de Efteling gestaag. Er werden nieuwe attracties gebouwd en het park breidde uit. In 1978 werd de huidige ingang van de Efteling geopend aan de oostzijde van het park, aan de Europalaan. De oude ingang werd gesloten en raakte in de vergetelheid.

De herontdekking van de oude ingang

In 2005 werd de oude ingang van de Efteling herontdekt. Het terrein waar de ingang zich bevond, was inmiddels in gebruik genomen als parkeerplaats voor bezoekers. Bij werkzaamheden aan de parkeerplaats kwamen de restanten van de oude ingang tevoorschijn.

De Efteling besloot om de oude ingang te restaureren en te heropenen voor het publiek. In 2007 werd de gerestaureerde ingang feestelijk geopend. Sindsdien kunnen bezoekers van de Efteling via de oude ingang het park betreden.

Wat is er te zien bij de oude ingang?

De oude ingang van de Efteling is een stukje nostalgie dat terugvoert naar de begintijd van het park. Bij de ingang staat een replica van het oude bord met de tekst ‘Sprookjesbos’. Ook is er een oude kassa te zien, waar bezoekers vroeger hun kaartjes kochten.

Verder is er bij de oude ingang een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de Efteling. Hier zijn onder andere oude foto’s en plattegronden te zien, die laten zien hoe het park door de jaren heen is veranderd.

De oude ingang als alternatieve ingang

Hoewel de oude ingang van de Efteling vooral een stukje nostalgie is, wordt deze ook gebruikt als alternatieve ingang voor het park. Bij grote drukte kan de Efteling besluiten om de oude ingang te openen, zodat bezoekers sneller het park kunnen betreden.

Daarnaast wordt de oude ingang ook gebruikt voor speciale evenementen, zoals de Winter Efteling. Bij dit evenement is de oude ingang het startpunt van een sfeervolle wandeling door het park, langs verlichte paden en winterse taferelen.

Conclusie

De oude ingang van de Efteling is een stukje nostalgie dat terugvoert naar de begintijd van het park. Hoewel de ingang inmiddels niet meer in gebruik is als hoofdingang, is het toch een bijzondere plek die veel bezoekers aanspreekt. De oude ingang is een herinnering aan de rijke geschiedenis van de Efteling en een mooie toevoeging aan het park.

Krijg je geen genoeg van de Efteling? Lees dan ook eens het artikel over Mijn Efteling: Een magische wereld vol avontuur en plezier.

Plaats een reactie