Kate Bush Efteling: Een Muzikale Reis Door Het Sprookjespark

De Efteling is een van de meest populaire attractieparken van Nederland. Het park staat bekend om zijn sprookjesachtige sfeer en magische attracties. Maar wist je dat de Britse zangeres Kate Bush ook een bijzondere band heeft met de Efteling? In dit artikel nemen we je mee op een muzikale reis door het sprookjespark en ontdekken we de connectie tussen Kate Bush en de Efteling.

Kate bush efteling

Wie is Kate Bush?

Kate Bush is een Britse zangeres, songwriter en muzikant. Ze werd geboren op 30 juli 1958 in Bexleyheath, Engeland. Bush brak door in 1978 met haar debuutsingle “Wuthering Heights”, die meteen een nummer 1-hit werd in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien heeft ze vele succesvolle albums uitgebracht en wordt ze beschouwd als een van de meest invloedrijke en vernieuwende artiesten van haar generatie.

De Connectie Tussen Kate Bush en de Efteling

De connectie tussen Kate Bush en de Efteling begon in 1980, toen de zangeres het nummer “Babooshka” uitbracht. Het nummer gaat over een vrouw die haar man test door zich te vermommen als een verleidelijke vrouw genaamd Babooshka. Het nummer werd een grote hit en bereikte de top 5 in het Verenigd Koninkrijk.

Maar wat heeft dit te maken met de Efteling? Nou, de videoclip van “Babooshka” werd opgenomen in het sprookjespark. In de clip zien we Kate Bush rondlopen in het park, terwijl ze verkleed is als Babooshka. Ze bezoekt verschillende attracties, waaronder het Sprookjesbos en de Droomvlucht. De clip werd een groot succes en zorgde voor veel publiciteit voor de Efteling.

Kate Bush’s Bezoek aan de Efteling

Na het opnemen van de videoclip voor “Babooshka” raakte Kate Bush geïnspireerd door de sprookjesachtige sfeer van de Efteling. In 1982 bezocht ze het park opnieuw, dit keer als gewone bezoeker. Ze was zo onder de indruk van het park dat ze er een nummer over schreef, genaamd “The Dreaming”. Het nummer gaat over een droom die Kate Bush had waarin ze door de Efteling liep en verschillende attracties bezocht.

“The Dreaming” werd uitgebracht als de titeltrack van Kate Bush’s vierde album, dat in 1982 verscheen. Het album werd goed ontvangen door critici en fans en wordt beschouwd als een van haar beste werken. Het nummer “The Dreaming” is een van de meest opvallende tracks op het album en wordt vaak genoemd als een van de hoogtepunten van Kate Bush’s carrière.

De Invloed van de Efteling op Kate Bush’s Muziek

De Efteling heeft duidelijk een grote invloed gehad op Kate Bush’s muziek. Niet alleen inspireerde het park haar om het nummer “The Dreaming” te schrijven, maar ook andere nummers op het gelijknamige album hebben een sprookjesachtige sfeer. Zo bevat het nummer “Night of the Swallow” een verwijzing naar de Ierse legende van de Banshee, terwijl het nummer “Get Out of My House” een duister sprookje vertelt over een vrouw die haar man vermoordt.

Maar ook op latere albums van Kate Bush is de invloed van de Efteling te horen. Zo bevat het nummer “The Fog” op het album “The Sensual World” (1989) een verwijzing naar de Droomvlucht, terwijl het nummer “King of the Mountain” op het album “Aerial” (2005) een verwijzing bevat naar het Sprookjesbos.

Kate Bush’s Invloed op de Efteling

Maar niet alleen de Efteling heeft invloed gehad op Kate Bush’s muziek, ook andersom is er sprake van invloed. Zo heeft Kate Bush’s muziek een grote invloed gehad op de muziek die in de Efteling wordt gebruikt. Zo is het nummer “Wuthering Heights” regelmatig te horen in het park, bijvoorbeeld tijdens de Aquanura-show in de avond. Ook andere nummers van Kate Bush worden regelmatig gebruikt in de Efteling, zoals “Running Up That Hill” en “Cloudbusting”.

Conclusie

De connectie tussen Kate Bush en de Efteling is een bijzondere en unieke. Het park heeft duidelijk een grote invloed gehad op Kate Bush’s muziek en heeft haar geïnspireerd om een van haar meest iconische nummers te schrijven. Maar ook andersom heeft Kate Bush invloed gehad op de muziek die in de Efteling wordt gebruikt. Het is mooi om te zien hoe twee verschillende kunstvormen elkaar kunnen beïnvloeden en inspireren.

Krijg je geen genoeg van de Efteling? Lees dan ook eens het artikel over Attracties Efteling: Een Wereld vol Wonderen.

Plaats een reactie