Jan van Haasteren en het Efteling Sprookjesbos

Jan van Haasteren is een bekende Nederlandse striptekenaar die vooral bekend staat om zijn gedetailleerde en humoristische tekeningen. Maar wist je dat hij ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij het ontwerp van het Efteling Sprookjesbos? In dit artikel lees je alles over de samenwerking tussen Jan van Haasteren en de Efteling.

Jan van haasteren efteling sprookjesbos

Wie is Jan van Haasteren?

Jan van Haasteren werd geboren in 1936 in Schiedam. Hij begon zijn carrière als striptekenaar in de jaren 50 en werd vooral bekend door zijn gedetailleerde tekeningen vol humoristische details. Zijn tekeningen zijn vaak chaotisch en bevatten veel kleine grapjes die je pas ziet als je goed kijkt. Jan van Haasteren heeft inmiddels meer dan 80 puzzels ontworpen en zijn tekeningen zijn wereldwijd bekend.

De samenwerking tussen Jan van Haasteren en de Efteling

In de jaren 50 en 60 was de Efteling nog een klein park met slechts enkele attracties. Het Sprookjesbos was echter al vanaf het begin een belangrijk onderdeel van het park. In 1952 opende het Sprookjesbos voor het eerst haar deuren en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de populairste attracties van de Efteling.

In de jaren 60 besloot de Efteling om het Sprookjesbos uit te breiden met nieuwe sprookjes. Hiervoor werd Jan van Haasteren gevraagd om de ontwerpen te maken. Van Haasteren was op dat moment nog niet zo bekend als striptekenaar, maar had al wel enkele illustraties gemaakt voor kinderboeken.

Jan van Haasteren ontwierp in totaal 10 nieuwe sprookjes voor het Sprookjesbos, waaronder De Magische Klok, De Trollenkoning en De Indische Waterlelies. Zijn tekeningen waren gedetailleerd en bevatten veel humoristische details, waardoor ze perfect pasten bij de sfeer van het Sprookjesbos.

De Magische Klok

Een van de bekendste sprookjes die Jan van Haasteren ontwierp voor het Sprookjesbos is De Magische Klok. Dit sprookje gaat over een klok die de tijd kan stilzetten. Het sprookje begint met een klok die op het punt staat om 12 uur te slaan. Op dat moment komt er een elfje tevoorschijn dat de tijd stilzet. De klok slaat niet meer en de mensen in het dorp kunnen niet meer verder met hun dagelijkse bezigheden.

De tekeningen van Jan van Haasteren zijn hierbij van groot belang. Op de tekeningen zie je namelijk allerlei grappige details die je pas ziet als je goed kijkt. Zo zie je bijvoorbeeld een man die zijn tanden aan het poetsen is, terwijl zijn vrouw nog in bed ligt. Of een man die zijn hond uitlaat, terwijl de hond al lang en breed zijn behoefte heeft gedaan.

De Trollenkoning

Een ander sprookje dat Jan van Haasteren ontwierp voor het Sprookjesbos is De Trollenkoning. Dit sprookje gaat over een koning die zijn dochter heeft uitgehuwelijkt aan een trollenkoning. De prinses is echter niet blij met haar nieuwe man en besluit te vluchten. De trollenkoning gaat achter haar aan en de prinses vraagt hulp aan een ridder.

De tekeningen van Jan van Haasteren zijn ook hier weer erg gedetailleerd en bevatten veel humoristische details. Zo zie je bijvoorbeeld een ridder die zijn zwaard verliest, terwijl hij probeert te vluchten voor de trollenkoning. Of een prinses die haar schoen verliest, terwijl ze probeert te ontsnappen.

De Indische Waterlelies

Een ander bekend sprookje dat Jan van Haasteren ontwierp voor het Sprookjesbos is De Indische Waterlelies. Dit sprookje gaat over een prinses die verliefd wordt op een prins. De prinses wordt echter ontvoerd door een boze tovenaar en de prins moet haar redden.

De tekeningen van Jan van Haasteren zijn ook hier weer erg gedetailleerd en bevatten veel humoristische details. Zo zie je bijvoorbeeld een prins die zijn zwaard verliest, terwijl hij probeert de tovenaar te verslaan. Of een prinses die haar schoen verliest, terwijl ze probeert te ontsnappen.

Conclusie

Jan van Haasteren heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van het Efteling Sprookjesbos. Zijn gedetailleerde en humoristische tekeningen passen perfect bij de sfeer van het Sprookjesbos. De sprookjes die hij ontwierp, zoals De Magische Klok, De Trollenkoning en De Indische Waterlelies, zijn nog steeds erg populair bij jong en oud.

Ben jij ook fan van het Efteling Sprookjesbos en de tekeningen van Jan van Haasteren? Laat het ons weten in de reacties!

Krijg je geen genoeg van de Efteling? Lees dan ook eens het artikel over Loeki de Leeuw Efteling: Een Nostalgische Reis Down Memory Lane.

Plaats een reactie