Baron Efteling: De man achter het sprookjesachtige pretpark

De naam Efteling is onlosmakelijk verbonden met het grootste pretpark van Nederland. Het park is een begrip geworden en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Maar wie is eigenlijk de man achter dit sprookjesachtige pretpark? Dat is niemand minder dan Anton Pieck, de baron van de Efteling.

Baron efteling

Wie was Anton Pieck?

Anton Pieck werd geboren op 19 april 1895 in Den Helder. Hij was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus. Pieck was vooral bekend vanwege zijn romantische illustraties en tekeningen van sprookjesachtige taferelen. Hij was een groot liefhebber van de middeleeuwen en de romantiek en dit was dan ook terug te zien in zijn werk.

Pieck was niet alleen een kunstenaar, maar ook een ontwerper. Hij ontwierp onder andere boekomslagen, kalenders en geboortekaartjes. Maar zijn grootste ontwerp was toch wel het pretpark de Efteling.

De Efteling

De Efteling begon in 1935 als een sport- en wandelpark. Het park was opgericht door de pastoor van Kaatsheuvel, die vond dat de jeugd meer moest bewegen. Het park was echter geen groot succes en in 1950 werd het overgenomen door de gemeente Kaatsheuvel.

In 1952 werd Anton Pieck gevraagd om het park nieuw leven in te blazen. Pieck was meteen enthousiast en begon met het ontwerpen van sprookjesachtige attracties. Zo ontwierp hij onder andere het Sprookjesbos, waarin bekende sprookjes werden uitgebeeld. Het Sprookjesbos was meteen een groot succes en trok veel bezoekers.

Pieck ontwierp niet alleen het Sprookjesbos, maar ook andere attracties zoals de Diorama’s en de Stoomcarrousel. Hij was verantwoordelijk voor de algehele uitstraling van het park en zorgde ervoor dat alles er sprookjesachtig uitzag.

De Baron van de Efteling

Anton Pieck was niet alleen de ontwerper van het park, maar ook de baron van de Efteling. Hij was een graag geziene gast in het park en werd door veel mensen bewonderd om zijn creativiteit en fantasie. Pieck was een perfectionist en stond erop dat alles tot in de kleinste details was uitgewerkt.

Pieck was niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van het park, maar ook voor de uitbreiding ervan. Zo ontwierp hij onder andere de Python, de eerste achtbaan van de Efteling. De Python was destijds de snelste en hoogste achtbaan van Europa en trok veel bezoekers naar het park.

Anton Pieck overleed op 24 november 1987 op 92-jarige leeftijd. Hij heeft het succes van de Efteling nog net kunnen meemaken. Het park is inmiddels uitgegroeid tot het grootste pretpark van Nederland en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

De erfenis van Anton Pieck

De erfenis van Anton Pieck is nog steeds terug te zien in het park. Veel attracties en gebouwen zijn ontworpen in de sprookjesachtige stijl die Pieck zo kenmerkte. Ook het Sprookjesbos is nog steeds een van de populairste attracties van het park.

Maar de erfenis van Pieck gaat verder dan alleen het park. Zo is er een Anton Pieck Museum in Hattem, waar zijn werk tentoongesteld wordt. Ook zijn er veel boeken en kalenders verschenen met zijn illustraties.

Conclusie

Anton Pieck was de man achter het sprookjesachtige pretpark de Efteling. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van het park en zorgde ervoor dat alles er sprookjesachtig uitzag. Pieck was een perfectionist en stond erop dat alles tot in de kleinste details was uitgewerkt. Zijn erfenis is nog steeds terug te zien in het park en zijn werk wordt nog steeds bewonderd door veel mensen.

Krijg je geen genoeg van de Efteling? Lees dan ook eens het artikel over Efteling reserveren: alles wat je moet weten.

Plaats een reactie